2014. március 26., szerda

Vajdasági sós

Medvehagyma szezonban ez egy kötelezően elkészítendő "pogácsa" lett nálunk. Az eredeti recept a Praktikák sok gyerekhez blogról származik.


Hozzávalók
Tészta

  • kb. 3 dl tej
  • 1 cs. instant élesztő
  • 1 púpos tk fruktóz 
  • 1 tk só
  • 0,5 dl olaj
  • 40 dkg Kilófaló kelt tésza liszt

Töltelék:

  • 10 dkg margarin
  • 1,5 tojássárgája
  • 1 tk só
  • + reszelt sajt, aprított medvehagyma

Tetejére:

  • 0,5 tojássárgája
  • reszelt sajt

Elkészítés
Tészta

Tálba szórom a lisztet, majd a közepébe öntök 2 dl langyos tejet. Beleszórom az élesztőt, majd a többi hozzávalót és dagasztókaros robotgéppel összegyúrom. A maradék tejet fokozatosan adom a tésztához, amíg ruganyos nem lesz. Ez a liszt elég szomjas fajta, de arra ügyeljünk, hogy ne ragadjon az edény falához.
A kész tésztát elfelezem, cipó alakúra formázom a darabokat és pihentetem, amíg elkészítem a tölteléket.

Töltelék
A puha margarinba belekeverem a tojássárgákat és a sót. Ha többfélét szeretnénk készíteni, akkor elfelezzük a margarinos keveréket. Most mehetnek bele az ízesítők: apróra vágott medvehagyma és reszelt sajt. Családi összejövetelekkor szoktam medvehagyma nélkül is hagyni egy adagot, mert nem mindenki szereti.

200 °C-ra előmelegítem a sütőt.

Összeállítás
Kinyújtom az egyik cipót vékony téglalap alakúra. Megkenem az egyik adag margarinos masszával, majd feltekerem, mint a bejglit. Trapéz alakúra vágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a maradék tojássárgájával és megszóróm reszelt sajttal. Így járok el a másik cipóval is. Kb. 15-20 percig sütöm. 

1 megjegyzés:

  1. A blogkóstoló alkalmából ezt választottam tőled, nagyon ízletes kis csigák lettek! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés