Medvehagyma szezonban ez egy kötelezően elkészítendő "pogácsa" lett nálunk. Az eredeti recept a Praktikák sok gyerekhez blogról származik.
Hozzávalók
Tészta
Töltelék:
Tetejére:
Hozzávalók
Tészta
- kb. 3 dl tej
- 1 cs. instant élesztő
- 1 púpos tk fruktóz
- 1 tk só
- 0,5 dl olaj
- 40 dkg Kilófaló kelt tésza liszt
Töltelék:
- 10 dkg margarin
- 1,5 tojássárgája
- 1 tk só
- + reszelt sajt, aprított medvehagyma
Tetejére:
- 0,5 tojássárgája
- reszelt sajt
Elkészítés
Tészta
Tálba szórom a lisztet, majd a közepébe öntök 2 dl langyos tejet. Beleszórom az élesztőt, majd a többi hozzávalót és dagasztókaros robotgéppel összegyúrom. A maradék tejet fokozatosan adom a tésztához, amíg ruganyos nem lesz. Ez a liszt elég szomjas fajta, de arra ügyeljünk, hogy ne ragadjon az edény falához.
A kész tésztát elfelezem, cipó alakúra formázom a darabokat és pihentetem, amíg elkészítem a tölteléket.
Töltelék
A puha margarinba belekeverem a tojássárgákat és a sót. Ha többfélét szeretnénk készíteni, akkor elfelezzük a margarinos keveréket. Most mehetnek bele az ízesítők: apróra vágott medvehagyma és reszelt sajt. Családi összejövetelekkor szoktam medvehagyma nélkül is hagyni egy adagot, mert nem mindenki szereti.
200 °C-ra előmelegítem a sütőt.
Összeállítás
Kinyújtom az egyik cipót vékony téglalap alakúra. Megkenem az egyik adag margarinos masszával, majd feltekerem, mint a bejglit. Trapéz alakúra vágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a maradék tojássárgájával és megszóróm reszelt sajttal. Így járok el a másik cipóval is. Kb. 15-20 percig sütöm.
A blogkóstoló alkalmából ezt választottam tőled, nagyon ízletes kis csigák lettek! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlés