2013. november 2., szombat

Ostoros kalács - Blogkóstoló 12.

Az első recept egy játékhoz kapcsolódik, a Blogkóstolóhoz. Jelenlegi háziasszonya Teller-cake. Én már harmadik alkalommal vettem részt rajta, mint blog nélküli "versenyző". Teller-cake volt az első, aki a blog nélküli, illetve 30 receptnél kevesebb blogosok számára is sorsolt párt. Én Zsuzsit kaptam. A rengeteg jobbnál jobb recept közül a párom az ostoros kalácsot választotta. Egy kicsit változtattam a recepten:



Hozzávalók
Tészta:
  • 50 dkg Kilófaló kelt tészta liszt
  • 4 ek. olaj
  • csipetnyi só
  • 1 tk. cukor
  • 5 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
  • 3 tojássárgája
  • kb. 3 dl tej 
  • 2 csomag instant élesztő
  • 1 tojásfehérje a kenéshez
Töltelék:
  • 1 üveg cukrozatlan sűrített tej (kb. 500 ml)
  • 9 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
  • 1 púpozott ek. (barna) rizsliszt
  • 1 púpozott ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • egy csipet só

Elkészítés

Tészta Zsuzsi leírása alapján:

Az élesztőt a cukorral és 1,5 dl tejjel felfuttatom. A lisztet, a sót, az édesítőt és a tojássárgáját összekeverem. Hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, összegyúrom, ha szükséges még öntök hozzá langyos tejet. Ez a liszt állás közben is vesz fel folyadékot, így egy picit lágyabbra kell készíteni a tésztát. Akkor jó, ha már az edényhez és a kezemhez sem ragad. Ekkor hozzáöntöm az olajat, és addig gyúrom, míg egynemű tésztát nem kapok. Ezután 6 felé osztom, majd egyenként kinyújtom, és megkenem a következő krémmel.

Töltelék (egy már megszűnt blogról -  fittsutik.blogspot.com - származik az alapötlet):

A sűrített tejbe beleteszem az édesítőt és egy vastagabb aljú lábosban felforralom. Amint felforrt, takarékra veszem a lángot, és (szinte) folyamatos kevergetés mellett továbbfőzöm kb. 20-25 percig. Mivel a szín nem fog változni, ezért kóstolgatással döntöm el, hogy karamellizálódott-e már a sűrített tej. Amikor megfelelő, lehúzom a tűzről, hozzáadom a csipet sót, majd óvatosan belekeverem a rizslisztet és a kakaót. Visszateszem a tűzre és besűrítem. Egy kicsit hűtöm, majd ezzel kenem meg a kinyújtott tésztát.

A megkent lapokat, feltekerem. Ezután 3-3 lapot összefonok. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a két fonatot. Megkenem a tojásfehérjével és letakarva kb. 30 percet kelesztem.
180 °C-ra előmelegített sütőben sütöm, míg szép barna színe nem lesz.

Ízre nagyon finom lett, de a töltelék nagy részét beszívta a tészta, így ezzel kell még kísérleteznem. 


Mindkét Zsuzsinak köszönöm ezt a receptet.






4 megjegyzés:

  1. Gratulálok a blog-nyitáshoz és a szuper recepthez! :) Remélem még sok-sok finomsággal örvendeztetsz meg minket! :)

    VálaszTörlés
  2. Imádom ezt a kalácsot, örülök, hogy sikerült. Próbáld ki úgy is egyszer, ahogy Én töltöm meg, ott tuti marad benne töltelék, bár a kalács még melegen el fog fogyni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a receptet. Biztos finom az eredeti töltelék, csak a cukor kiváltása miatt kísérleteztem egy kicsit. A krémet viszont magába szívta a tészta.

      Törlés