Az első recept egy játékhoz kapcsolódik, a Blogkóstolóhoz. Jelenlegi háziasszonya Teller-cake. Én már harmadik alkalommal vettem részt rajta, mint blog nélküli "versenyző". Teller-cake volt az első, aki a blog nélküli, illetve 30 receptnél kevesebb blogosok számára is sorsolt párt. Én Zsuzsit kaptam. A rengeteg jobbnál jobb recept közül a párom az ostoros kalácsot választotta. Egy kicsit változtattam a recepten:
Hozzávalók
Tészta:
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg Kilófaló kelt tészta liszt
- 4 ek. olaj
- csipetnyi só
- 1 tk. cukor
- 5 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
- 3 tojássárgája
- kb. 3 dl tej
- 2 csomag instant élesztő
- 1 tojásfehérje a kenéshez
Töltelék:
- 1 üveg cukrozatlan sűrített tej (kb. 500 ml)
- 9 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
- 1 púpozott ek. (barna) rizsliszt
- 1 púpozott ek. kakaópor (cukrozatlan)
- egy csipet só
Elkészítés
Tészta Zsuzsi leírása alapján:
Az élesztőt a cukorral és 1,5 dl tejjel felfuttatom. A lisztet, a sót, az édesítőt és a tojássárgáját összekeverem. Hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, összegyúrom, ha szükséges még öntök hozzá langyos tejet. Ez a liszt állás közben is vesz fel folyadékot, így egy picit lágyabbra kell készíteni a tésztát. Akkor jó, ha már az edényhez és a kezemhez sem ragad. Ekkor hozzáöntöm az olajat, és addig gyúrom, míg egynemű tésztát nem kapok. Ezután 6 felé osztom, majd egyenként kinyújtom, és megkenem a következő krémmel.
Töltelék (egy már megszűnt blogról - fittsutik.blogspot.com - származik az alapötlet):
A sűrített tejbe beleteszem az édesítőt és egy vastagabb aljú lábosban felforralom. Amint felforrt, takarékra veszem a lángot, és (szinte) folyamatos kevergetés mellett továbbfőzöm kb. 20-25 percig. Mivel a szín nem fog változni, ezért kóstolgatással döntöm el, hogy karamellizálódott-e már a sűrített tej. Amikor megfelelő, lehúzom a tűzről, hozzáadom a csipet sót, majd óvatosan belekeverem a rizslisztet és a kakaót. Visszateszem a tűzre és besűrítem. Egy kicsit hűtöm, majd ezzel kenem meg a kinyújtott tésztát.
A megkent lapokat, feltekerem. Ezután 3-3 lapot összefonok. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a két fonatot. Megkenem a tojásfehérjével és letakarva kb. 30 percet kelesztem.
180 °C-ra előmelegített sütőben sütöm, míg szép barna színe nem lesz.
Ízre nagyon finom lett, de a töltelék nagy részét beszívta a tészta, így ezzel kell még kísérleteznem.
Mindkét Zsuzsinak köszönöm ezt a receptet.
Gratulálok a blog-nyitáshoz és a szuper recepthez! :) Remélem még sok-sok finomsággal örvendeztetsz meg minket! :)
VálaszTörlésKöszönöm.
TörlésImádom ezt a kalácsot, örülök, hogy sikerült. Próbáld ki úgy is egyszer, ahogy Én töltöm meg, ott tuti marad benne töltelék, bár a kalács még melegen el fog fogyni :)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet. Biztos finom az eredeti töltelék, csak a cukor kiváltása miatt kísérleteztem egy kicsit. A krémet viszont magába szívta a tészta.
Törlés