2013. november 5., kedd

"Csokis" sütőtökös süti

Anyósoméknak sok sütőtökjük termet, így kísérletezni kezdett a sütik téren. Egyik hétvégén egy kakaós piskótájú sütőtökkrémes finomságot kaptunk Tőle. Családi rendelésre én is elkészítettem egy kicsit reformosabb verzióban. Régóta szemeztem a babos piskótareceptekkel, így azt is kipróbáltam. A család a kóstoló után sem jött rá a turpisságra. A titok leleplezését követően is szépen fogyott a végeredmény. 


Hozzávalók (22*30 cm tepsihez)
Tészta:
  • 1 konzerv sós lében eltett vörösbab jól lemosva, lecsöpögtetve
  • 15 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
  • 4 tojás
  • 2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • fél tasak sütőpor
  • 3 ek. őrölt lenmag
  • 1 ek. olaj
Krém:
  • 60 dkg sült sütőtök
  • 1 adag (kb. 25 dkg) kekszmorzsa 
Keksz:
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 10 dkg zabkorpa
  • 1 tojás
  • fél citrom héja
  • fél tk. vanília aroma
  • csipet só
  • 5 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
  • kb. 4 ek. kefir
"Csokis" réteg:
  • 1 csomag csokis pudingpor
  • 3,5 dl tej
  • 30 dkg birspüré (főtt birskörte összeturmixolva)
  • birs édességétől függően édesítő (nálam 8 dkg cukornak megfelelő)

Elkészítés
Keksz (egy már megszűnt blogról -  fittsutik.blogspot.com - származik az alapötlet):

Akár egy nappal korábban is elkészíthető. 
A keksz hozzávalóit a kefir kivételével összekeverem. Annyi kefirt adok hozzá, hogy rugalmas tésztám legyen. Kinyújtom 2-3 mm vékonyra a tésztát, majd sütőpapíros tepsiben teszem. 175 °C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütöm (7-8 perc). Hagyom teljesen kihűlni és szikkadni. Ha kicsit kiszáradt, akkor késes robotgépben morzsásra őrlöm. 

Tészta (Mókus receptje alapján):

Hozzávalókat késes robotgéppel pürésítem. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 175 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig (tűpróba) sütöm. Hagyom kihűlni.

Krém:
A sült sütőtököt késes robotgépbe teszem. Apránként adom hozzá a kekszet, míg tartása lesz a masszának. A krémet rákenem a kihűlt piskótára.

"Csokis" réteg:
Elkészítem a pudingot, de 5 dl helyett 3,5 dl tejjel. Még melegen belekeverem a birspürét (A megpucolt birskörtét megfőzöm annyi vízben, ami ellepi. Mikor megpuhult összeturmixolom.), majd a sütőtökös rétegre kenem. Hűtőbe teszem egy kis időre, hogy összeálljanak a krémek.

Érdemes kipróbálni. A piskóta is nagyon finom, szaftos volt.

            3 megjegyzés:

            1. Nagyon érdekes recept! Nem is tudom... Én is szoktam "reformosítani', egy próbát talán megérdemelne.
              Várólistára teszem, hátha egyszer kipróbálom!

              VálaszTörlés
              Válaszok
              1. Aki kóstolta, annak ízlett. Nem lehetett érezni a babot a tésztában, viszont jó puha maradt tőle a piskóta.

                Törlés
            2. Ez a recept szerepel a KözösKedd gyűjteményben: http://konyhalal.cafeblog.hu/2014/04/01/konyhalal-kozoskedd-13-bab/

              VálaszTörlés