Anyósoméknak sok sütőtökjük termet, így kísérletezni kezdett a sütik téren. Egyik hétvégén egy kakaós piskótájú sütőtökkrémes finomságot kaptunk Tőle. Családi rendelésre én is elkészítettem egy kicsit reformosabb verzióban. Régóta szemeztem a babos piskótareceptekkel, így azt is kipróbáltam. A család a kóstoló után sem jött rá a turpisságra. A titok leleplezését követően is szépen fogyott a végeredmény.
Hozzávalók (22*30 cm tepsihez)
Tészta:
- 1 konzerv sós lében eltett vörösbab jól lemosva, lecsöpögtetve
- 15 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
- 4 tojás
- 2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
- fél tasak sütőpor
- 3 ek. őrölt lenmag
- 1 ek. olaj
Krém:
- 60 dkg sült sütőtök
- 1 adag (kb. 25 dkg) kekszmorzsa
Keksz:
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 10 dkg zabkorpa
- 1 tojás
- fél citrom héja
- fél tk. vanília aroma
- csipet só
- 5 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
- kb. 4 ek. kefir
"Csokis" réteg:
- 1 csomag csokis pudingpor
- 3,5 dl tej
- 30 dkg birspüré (főtt birskörte összeturmixolva)
- birs édességétől függően édesítő (nálam 8 dkg cukornak megfelelő)
Elkészítés
Keksz (egy már megszűnt blogról - fittsutik.blogspot.com - származik az alapötlet):
Akár egy nappal korábban is elkészíthető.
A keksz hozzávalóit a kefir kivételével összekeverem. Annyi kefirt adok hozzá, hogy rugalmas tésztám legyen. Kinyújtom 2-3 mm vékonyra a tésztát, majd sütőpapíros tepsiben teszem. 175 °C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütöm (7-8 perc). Hagyom teljesen kihűlni és szikkadni. Ha kicsit kiszáradt, akkor késes robotgépben morzsásra őrlöm.
Tészta (Mókus receptje alapján):
Hozzávalókat késes robotgéppel pürésítem. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 175 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig (tűpróba) sütöm. Hagyom kihűlni.
Krém:
A sült sütőtököt késes robotgépbe teszem. Apránként adom hozzá a kekszet, míg tartása lesz a masszának. A krémet rákenem a kihűlt piskótára.
"Csokis" réteg:
Elkészítem a pudingot, de 5 dl helyett 3,5 dl tejjel. Még melegen belekeverem a birspürét (A megpucolt birskörtét megfőzöm annyi vízben, ami ellepi. Mikor megpuhult összeturmixolom.), majd a sütőtökös rétegre kenem. Hűtőbe teszem egy kis időre, hogy összeálljanak a krémek.
Érdemes kipróbálni. A piskóta is nagyon finom, szaftos volt.
Nagyon érdekes recept! Nem is tudom... Én is szoktam "reformosítani', egy próbát talán megérdemelne.
VálaszTörlésVárólistára teszem, hátha egyszer kipróbálom!
Aki kóstolta, annak ízlett. Nem lehetett érezni a babot a tésztában, viszont jó puha maradt tőle a piskóta.
TörlésEz a recept szerepel a KözösKedd gyűjteményben: http://konyhalal.cafeblog.hu/2014/04/01/konyhalal-kozoskedd-13-bab/
VálaszTörlés