Ez a torta egy családi összejövetelre készült, így elég nagy méretű. Szeretjük a kevés tésztából és sok krémből álló sütiket, ami itt meg is látszik.
Hozzávalók
Tészta
- 6 tojás
- 12 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
- 9 dkg kilófaló alapliszt
- 3 dkg darált dió
- késhegynyi szódabikarbóna
- 45 dkg tejföl
- 45 dkg joghurt
- 5 dl tej
- 2 cs. csokoládés pudingpor
- 12 dkg cukornak megfelelő édesítő (én a maradék xilitemet raktam most bele)
- 10 dkg étcsokoládé olvasztva
- 12 dkg tejcsokoládé apróra vágva
Elkészítés
A tojásokat szétválaszom és a fehérjét kemény habbá verem. Hozzáadom az édesítőt, majd a tojások sárgáját, amivel tovább verem. Ezt követően a liszt és szódabikarbóna keverékét lapáttal beleforgatom a habba. A tortaforma alját sütőpapírral bélelem, majd beleöntöm a tésztát.175 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig (tűpróba) sütöm. Egy rácson fejre állítva kihűtőm, majd kettévágom.
Krém:
A tejfölt és joghurtot egy textil pelenkába rakom. Felakasztom legalább egy éjszakára a hűtőben, hogy kicsöpögjön belőle a savó. Másnap 4 dl tejet a xilittel felforralom, majd beleöntöm a maradék tejben elkevert pudingport és sűrűre főzöm. Folpackkal letakarom a puding tetejét (így nem bőrösödik meg), hagyom kihűlni. Felolvasztom az étcsokit. A pudingot robotgéppel átkeverem. Beleöntöm az olvasztott csokit, mellyel tovább keverem. Ezt követően a lecsöpögtetett tejföl-joghurt keverék kerül a pudingba, majd újabb robotgépes keverés jön. A krém ⅓-át félreteszem, majd a maradékba egy lapáttal beleforgatom a feldarabolt csokit.
Összeállítás
A kevésbé sima lapot visszateszem a tortaforma aljára (a simább felület kerül a torta tetejére a szebb bevonás miatt). Ráhalmozom a csokidarabos krémet, majd bezárom a másik tésztalappal és 1-2 órára a hűtőbe teszem dermedni. A pihentetés után leveszem a csatos tortaforma oldalát, majd a félretett krémmel körbekenem a tortát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése