2013. december 9., hétfő

Datolyás körtetorta - Blogkóstoló 13.

Természetesen Konyhavirtuóz blogjáról egy édességet is el kellett készítenem.



Hozzávalók
  • 20 dkg datolya
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg margarin
  • 14 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta + 10 dkg cukornak megfelelő folyékony)
  • 4 nagy körte
  • 15 dkg Kilófaló alapliszt
  • 15 dkg dió
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 tojás
  • csipet só
Elkészítés

A datolyát kimagozom és apróra vágom. A vizet fölforralom és beledobom a datolyát, majd hagyom fél órát pihenni. 
A puha margarint kihabosítom a folyékony édesítővel, majd a tojásokkal, végül hozzáadom a tejet. 10 dkg diót az édesítő tablettákkal ledarálok. A lisztet összekeverem a fűszerekkel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és a darált dióval. A nedves hozzávalókhoz adom a lisztes keveréket és a datolyát. Jól összedolgozom és egy 22 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába simítom. 
A körtéket meghámozom és nagyobb darabokra vágom. A tészta tetejére rakosgatom. Megszórom a maradék, apróra vágott dióval. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütöm, majd a formában hagyom kihűlni.

Egy nagyon finom, karácsonyi hangulatú sütemény.



Köszönöm Konyhavirtuóznak a recepteket és Csak, mert szeretemnek a sorsolást.

2 megjegyzés:

  1. Én köszönöm hogy körülnéztél nálam, és nagyon örülök hogy két receptet is elkészítettél! Szívesen látlak máskor is! Boldog ünnepeket és sok finomságot kívánok!

    VálaszTörlés