2013. december 9., hétfő

Datolyás körtetorta - Blogkóstoló 13.

Természetesen Konyhavirtuóz blogjáról egy édességet is el kellett készítenem.



Hozzávalók
  • 20 dkg datolya
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg margarin
  • 14 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta + 10 dkg cukornak megfelelő folyékony)
  • 4 nagy körte
  • 15 dkg Kilófaló alapliszt
  • 15 dkg dió
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 tojás
  • csipet só
Elkészítés

A datolyát kimagozom és apróra vágom. A vizet fölforralom és beledobom a datolyát, majd hagyom fél órát pihenni. 
A puha margarint kihabosítom a folyékony édesítővel, majd a tojásokkal, végül hozzáadom a tejet. 10 dkg diót az édesítő tablettákkal ledarálok. A lisztet összekeverem a fűszerekkel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és a darált dióval. A nedves hozzávalókhoz adom a lisztes keveréket és a datolyát. Jól összedolgozom és egy 22 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába simítom. 
A körtéket meghámozom és nagyobb darabokra vágom. A tészta tetejére rakosgatom. Megszórom a maradék, apróra vágott dióval. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütöm, majd a formában hagyom kihűlni.

Egy nagyon finom, karácsonyi hangulatú sütemény.



Köszönöm Konyhavirtuóznak a recepteket és Csak, mert szeretemnek a sorsolást.

2 megjegyzés:

  1. Én köszönöm hogy körülnéztél nálam, és nagyon örülök hogy két receptet is elkészítettél! Szívesen látlak máskor is! Boldog ünnepeket és sok finomságot kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is kellemes ünnepeket kívánok!

      Törlés