2014. január 3., péntek

Csokis-kókuszos torta

A december kicsit sűrűre sikerült. Ráadásul téli szünet van, így készültek sütikék, de nem volt időm feltölteni a recepteket.  Igyekszem pótolni az elmaradást.
Ez a torta a lánykám névnapi meglepetése volt. Neve napján Budapesten voltam, így másnap köszöntöttük csak meg.



Hozzávalók 20 cm-es tortaformához
Tészta (a recept innen származik):
  • 4 tojás
  • 20 dkg kókuszreszelék 
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 10 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
  • fél kk szódabikarbóna
    Krém (a már korábban is használt csokikrém):
    • 12 dkg étcsokoládé
    • 13 dkg tejszín
    • 1 ek méz
    • 27 dkg tejszín

    Elkészítés
    Krém:
    Először ezt készítem el, mert jó, ha 4 órát, vagy akár egy egész éjszakát pihen a hűtőben. A tejszínt (13 dkg) felmelegítem. Mikor felforrt azonnal leveszem a tűzről. Ráöntöm az apróra tört csokoládéra, és hagyom állni pár percet, majd hozzáadom a mézet és robotgéppel fényesre keverem. Hozzáöntöm a maradék, hideg tejszínt. Ezt már csak fakanállal elkeverem és betesszük a hűtőbe minimum 4 órára. 

    Tészta:
    A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket kemény habbá verem. Amikor jól felverődött hozzáadom az édesítőt és a sárgákat. Ezt követően belerakom a felolvasztott kókuszzsírt, majd a kókuszreszeléket és a szódabikarbónát. Ezt már óvatosan, lapáttal keverem, hogy ne törjön össze a hab. Formába öntöm a tésztát, majd 175 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig (tűpróba) sütöm. Hagyom kihűlni.

    Összeállítás:
    A kihűlt tésztát három lapba vágom. A krémet kiveszem a hűtőből és robotgéppel habosra keverem. A töltelék kb. kétharmadát a lapok közé kenem, a maradékkal pedig bevonom a tortát. Ezután már csak a díszítés van hátra. Csokireszelék az ünnepelt nevének kezdőbetűjét rejti. 


    2 megjegyzés:

    1. Csoki-kókusz együtt csak jó lehet. Isten éltesse a lányodat utólag is! :)

      VálaszTörlés