2014. június 30., hétfő

Mignonok

Anyósom kedvenc süteménye a mignon, így készítettem párat a névnapjára. Azért a bevonás csökkentett szénhidráttal nem volt egyszerű dolog, de szerencsére sikert aratott.  A sütik alaprecepjei Móni Váncza-projektes blogjáról származnak, a színes bevonatokért pedig Daniellának kell köszönetet mondanom.



Csokis mignon
Hozzávalók
  • 8 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam 2 dkg xilit + 5 dkg-ot helyettesítő folyékony édesítő)
  • 4 tojás
  • ízlés szerint vanília aroma
  • 18 dkg csokoládé
  • 2 ek darált keksz
  • fél csomag sütőpor


Krém:
  • 4,5 dl tej
  • 1 csomag főzős csokis pudingpor
  • 1 tk kakaópor
  • 1 tk keményítő
  • 12 dkg margarin
  • 6 dkg cukornak megfelelő édesítő ( nálam 1,5 dkg DW 4:1 cukorhelyettesítő)


Máz:
  • 12 dkg csokoládé
  • 4 dkg margarin


Elkészítés
Tészta:
A tojásokat szétválasztom és a fehérjéből kemény habot verek. A tojások sárgáját az édesítővel és a vanília aromával habosra keverem, majd hozzáadom a darált kekszet és a sütőport. A csokoládét felolvasztom, egy kicsit hűlni hagyom (nehogy megfőzze a tojássárgákat) és robotgéppel a tésztához keverem. Óvatosan beleforgatom a fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm. Hagyom kihűlni, majd kettévágom a lapot (nem magasságban, hanem a tepsit megfelezve).


Krém:
3,5 dl tejet felteszek forrni a cukorhelyettesítővel. A pudingport, a keményítőt és a kakaóport elkeverem a maradék tejben. Mikor a lábosban lévő tej forr, hozzáadom a keveréket és sűrűre főzöm. Még forrón belerakom a kockákra vágott margarint. Mikor a margarin teljesen elolvadt, egy kézi habverővel jól átkeverem.


Összeállítás:
Az egyik tésztalapot megkenem a krémmel, majd befedem a másik lappal. A hűtőbe teszem pár órára, hogy kellő képen megdermedjen és könnyebb legyen szeletelni. A kész sütit kockákra vágom és a margarinnal kevert olvasztott csokival bevonom.



Puncsmignon
Hozzávalók
  • 5 tojás
  • 10 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam 2,5 dkg DW 4:1 cukorhelyettesítő)
  • ízlés szerint vanília aroma
  • fél csomag sütőpor
  • 2 ek darált keksz
  • 1 tk piros ételfesték


Krém:
  • 2 ek rum aroma
  • 2 ek víz
  • 5 ek cukormentes lekvár (nálam saját sárgabarack)
  • narancshéj


Máz az alábbi recept alapján:
  • 10 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam 2,5 dkg DW 4:1 cukorhelyettesítő)
  • 9 dkg tejpor
  • 2 dl tejszín
  • 2,4 dl víz
  • 1 kk piros ételfesték
  • 12 g zselatin
  • 2 ek víz


Elkészítés
Tészta:
A tojásokat szétválasztom és a fehérjéből kemény habot verek. A tojások sárgáját az édesítővel és a vanília aromával habosra keverem, majd hozzáadom a darált kekszet és a sütőport. Óvatosan beleforgatom a fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a tészta ¾ részét, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm. A maradék tésztához adom az ételfestéket és óvatosan összekeverem. A sárga laphoz hasonlóan sütöm. Hagyom kihűlni a tésztákat, majd a sárga lapból egy kerek kiszúróval páros számú kört szaggatok.


Krém:
A rózsaszín és a leeső fehér tésztát összekeverem a többi hozzávalóval. Két sárga piskótakarika közé rakom a krémet, majd beteszem a hűtőbe kicsit dermedni.


Máz:
Az édesítőt, a tejport, tejszínt, a 2,4 dl vizet és az ételfestéket addig főzöm, amíg sűrűsödni nem kezd, majd félreteszem egy kicsit hűlni amíg elkészítem a zselatint. A zselatint elkeverem a 2 evőkanál vízben és pár másodpercre bedobom a mikróba, hogy feloldódjon. Belekeverem a meleg mázba. Langyosra hűtöm. A sütiket rácsra helyezem egy tálca fölé és kanállal rácsurgatom a bevonót.



Citromos mignon
Hozzávalók
Tészta (Narancskrém mignon alapján):
  • 4 tojás
  • 8 dkg cukornak megfelelő édesítő
  • ízlés szerint vanília aroma
  • citromhéj
  • 2 ek darált keksz
  • fél csomag sütőpor


Krém:
  • 1 lime leve és héja
  • kb. 4,3 dl tej (a lime levével együtt legyen 4,5 dl)
  • citronát
  • 4,5 dkg keményítő
  • 12 dkg margarin
  • 6 dkg cukornak megfelelő édesítő ( nálam 1,5 dkg DW 4:1 cukorhelyettesítő)


Máz az alábbi recept alapján (a mignonok behűtése után készítem el):
  • 10 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam 2,5 dkg DW 4:1 cukorhelyettesítő)
  • 9 dkg tejpor
  • 2 dl tejszín
  • 2,4 dl víz
  • 1 kk sárga ételfesték
  • 12 g zselatin
  • 2 ek víz


Elkészítés
Tészta:
A tojásokat szétválasztom és a fehérjéből kemény habot verek. A tojások sárgáját az édesítővel és a vanília aromával habosra keverem, majd hozzáadom a darált kekszet, citromhéjat és a sütőport. Óvatosan beleforgatom a fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm. Hagyom kihűlni, majd kettévágom a lapot (nem magasságban, hanem a tepsit megfelezve).


Krém:
1 dl tejben elkeverem a keményítőt. A többi tejet, a lime levet és az édesítőt felteszem főni. Mikor a felforrt, hozzáadom a keveréket és sűrűre főzöm. Még forrón belerakom a kockákra vágott margarint. Mikor a margarin teljesen elolvadt, egy kézi habverővel jól átkeverem. Hagyom kihűlni, majd belekeverem a citronátot is a lime héjával együtt. 

Máz:
Az édesítőt, a tejport, tejszínt, a 2,4 dl vizet és az ételfestéket addig főzöm, amíg sűrűsödni nem kezd, majd félreteszem egy kicsit hűlni amíg elkészítem a zselatint. A zselatint elkeverem a 2 ek vízben és pár másodpercre bedobom a mikróba, hogy feloldódjon. Belekeverem a meleg mázba. Langyosra hűtöm.


Összeállítás:
A tésztalapokat betöltöm a krémmel és pár órára hűtőbe teszem. Kockákat vágok belőle, majd a langyos mázzal behúzom. A sütiket rácsra helyezem egy tálca fölé és kanállal rácsurgatom a bevonót.

2 megjegyzés: