Anyósom kedvenc süteménye a mignon, így készítettem párat a névnapjára. Azért a bevonás csökkentett szénhidráttal nem volt egyszerű dolog, de szerencsére sikert aratott. A sütik alaprecepjei Móni Váncza-projektes blogjáról származnak, a színes bevonatokért pedig Daniellának kell köszönetet mondanom.
Csokis mignon
Hozzávalók
Tészta (Lord mignon alapján):
- 8 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam 2 dkg xilit + 5 dkg-ot helyettesítő folyékony édesítő)
- 4 tojás
- ízlés szerint vanília aroma
- 18 dkg csokoládé
- 2 ek darált keksz
- fél csomag sütőpor
Krém:
- 4,5 dl tej
- 1 csomag főzős csokis pudingpor
- 1 tk kakaópor
- 1 tk keményítő
- 12 dkg margarin
- 6 dkg cukornak megfelelő édesítő ( nálam 1,5 dkg DW 4:1 cukorhelyettesítő)
Máz:
- 12 dkg csokoládé
- 4 dkg margarin
Elkészítés
Tészta:
A tojásokat szétválasztom és a fehérjéből kemény habot verek. A tojások sárgáját az édesítővel és a vanília aromával habosra keverem, majd hozzáadom a darált kekszet és a sütőport. A csokoládét felolvasztom, egy kicsit hűlni hagyom (nehogy megfőzze a tojássárgákat) és robotgéppel a tésztához keverem. Óvatosan beleforgatom a fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm. Hagyom kihűlni, majd kettévágom a lapot (nem magasságban, hanem a tepsit megfelezve).
Krém:
3,5 dl tejet felteszek forrni a cukorhelyettesítővel. A pudingport, a keményítőt és a kakaóport elkeverem a maradék tejben. Mikor a lábosban lévő tej forr, hozzáadom a keveréket és sűrűre főzöm. Még forrón belerakom a kockákra vágott margarint. Mikor a margarin teljesen elolvadt, egy kézi habverővel jól átkeverem.
Összeállítás:
Az egyik tésztalapot megkenem a krémmel, majd befedem a másik lappal. A hűtőbe teszem pár órára, hogy kellő képen megdermedjen és könnyebb legyen szeletelni. A kész sütit kockákra vágom és a margarinnal kevert olvasztott csokival bevonom.
Puncsmignon
Hozzávalók
Tészta (Angol puncssüveg alapján):
- 5 tojás
- 10 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam 2,5 dkg DW 4:1 cukorhelyettesítő)
- ízlés szerint vanília aroma
- fél csomag sütőpor
- 2 ek darált keksz
- 1 tk piros ételfesték
Krém:
- 2 ek rum aroma
- 2 ek víz
- 5 ek cukormentes lekvár (nálam saját sárgabarack)
- narancshéj
Máz az alábbi recept alapján:
- 10 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam 2,5 dkg DW 4:1 cukorhelyettesítő)
- 9 dkg tejpor
- 2 dl tejszín
- 2,4 dl víz
- 1 kk piros ételfesték
- 12 g zselatin
- 2 ek víz
Elkészítés
Tészta:
A tojásokat szétválasztom és a fehérjéből kemény habot verek. A tojások sárgáját az édesítővel és a vanília aromával habosra keverem, majd hozzáadom a darált kekszet és a sütőport. Óvatosan beleforgatom a fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a tészta ¾ részét, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm. A maradék tésztához adom az ételfestéket és óvatosan összekeverem. A sárga laphoz hasonlóan sütöm. Hagyom kihűlni a tésztákat, majd a sárga lapból egy kerek kiszúróval páros számú kört szaggatok.
Krém:
A rózsaszín és a leeső fehér tésztát összekeverem a többi hozzávalóval. Két sárga piskótakarika közé rakom a krémet, majd beteszem a hűtőbe kicsit dermedni.
Máz:
Az édesítőt, a tejport, tejszínt, a 2,4 dl vizet és az ételfestéket addig főzöm, amíg sűrűsödni nem kezd, majd félreteszem egy kicsit hűlni amíg elkészítem a zselatint. A zselatint elkeverem a 2 evőkanál vízben és pár másodpercre bedobom a mikróba, hogy feloldódjon. Belekeverem a meleg mázba. Langyosra hűtöm. A sütiket rácsra helyezem egy tálca fölé és kanállal rácsurgatom a bevonót.
Citromos mignon
Hozzávalók
Tészta (Narancskrém mignon alapján):
- 4 tojás
- 8 dkg cukornak megfelelő édesítő
- ízlés szerint vanília aroma
- citromhéj
- 2 ek darált keksz
- fél csomag sütőpor
Krém:
- 1 lime leve és héja
- kb. 4,3 dl tej (a lime levével együtt legyen 4,5 dl)
- citronát
- 4,5 dkg keményítő
- 12 dkg margarin
- 6 dkg cukornak megfelelő édesítő ( nálam 1,5 dkg DW 4:1 cukorhelyettesítő)
- 10 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam 2,5 dkg DW 4:1 cukorhelyettesítő)
- 9 dkg tejpor
- 2 dl tejszín
- 2,4 dl víz
- 1 kk sárga ételfesték
- 12 g zselatin
- 2 ek víz
Elkészítés
Tészta:
A tojásokat szétválasztom és a fehérjéből kemény habot verek. A tojások sárgáját az édesítővel és a vanília aromával habosra keverem, majd hozzáadom a darált kekszet, citromhéjat és a sütőport. Óvatosan beleforgatom a fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm. Hagyom kihűlni, majd kettévágom a lapot (nem magasságban, hanem a tepsit megfelezve).
Krém:
1 dl tejben elkeverem a keményítőt. A többi tejet, a lime levet és az édesítőt felteszem főni. Mikor a felforrt, hozzáadom a keveréket és sűrűre főzöm. Még forrón belerakom a kockákra vágott margarint. Mikor a margarin teljesen elolvadt, egy kézi habverővel jól átkeverem. Hagyom kihűlni, majd belekeverem a citronátot is a lime héjával együtt.
Máz:
Az édesítőt, a tejport, tejszínt, a 2,4 dl vizet és az ételfestéket addig főzöm, amíg sűrűsödni nem kezd, majd félreteszem egy kicsit hűlni amíg elkészítem a zselatint. A zselatint elkeverem a 2 ek vízben és pár másodpercre bedobom a mikróba, hogy feloldódjon. Belekeverem a meleg mázba. Langyosra hűtöm.
Összeállítás:
A tésztalapokat betöltöm a krémmel és pár órára hűtőbe teszem. Kockákat vágok belőle, majd a langyos mázzal behúzom. A sütiket rácsra helyezem egy tálca fölé és kanállal rácsurgatom a bevonót.
Nagyon jók lettek!
VálaszTörlésKöszönöm. Jók voltak a receptek és az útmutatók. :)
VálaszTörlés