2014. június 25., szerda

Csokis-epres torta



Ez a torta nagyfiam 9. születésnapjára készült. Az ő kérése az eper volt, apáé pedig, hogy ne diétás verzióban készüljön. ☺ Mi 17-en voltunk a tortára és még maradt is belőle, úgyhogy nyugodtan lehet arányosan csökkenteni az adagot.





Hozzávalók
Tészta (Horváth Ilona-féle piskóta):
  • 10 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 18 dkg liszt
  • 2 dkgl kakaópor
  • egy csipet szódabikarbóna
Töltelék:
  • 3 nagy doboz eperjoghurt
  • 10 dkg kukoricakeményítő
  • 1 dl tej
  • ízlés szerint cukor (nálam 15 dkg ment bele)
  • 10 dkg margarin
  • 80 dkg eper, melyből 9 szép szemet félretettem a díszítéshez
Bevonat:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín


Elkészítés
Tészta:
Szétválasztom a tojásokat és a fehérjéből habot verek. Kanalanként hozzáadom a cukrot és addig verem, amíg szép fényes nem lesz. Utána egyesével beleteszem a tojássárgákat, amivel jól kihabosítom. A szódabikarbónával és kakaóporral elkevert lisztet már csak óvatosan beleforgatom a habba. Egy kapcsos tortaforma (nálam most négyzet alakú) aljára sütőpapírt teszek, majd beleöntöm a tésztát. Előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 45 percig, tűpróbáig sütöm. Mikor elkészült, a tetejével lefelé rácsra borítom és kihűtöm.

Töltelék:
A joghurtokat egy lábosba öntöm és elkezdem felmelegíteni. A keményítőt elkeverem a tejbe, majd hozzáöntöm a joghurtokhoz és sűrűsödésig kevergetem, mint a pudingot. A még meleg eperkrémbe belerakom a cukrot és jól elkeverem (a joghurt savanyúságától függ, hogy mennyi cukrot igényel a krém). Még melegen beleteszem a margarint és hagyom felolvadni. Mikor a margarin már folyós, robotgéppel átkeverem, majd kihűtöm. Felhasználás előtt még egyszer átkeverem, hogy habosabb legyen a krém.

Összeállítás:
A kihűlt piskótát 3 lapra vágom. A krémet két felé osztom. Az alsó lapot megkenem a krém felével, majd a megmosott és lecsöpögtetett, felszeletelt eperrel telepakolom.


Erre jön a következő lap. Rákenem a krém maradékát és telerakom szeletelt eperrel, majd befedem az utolsó lappal.

A csokoládét felolvasztom, majd belekeverem a tejszínt. A díszítéshez félretett eprek alsó felét belemártom, majd félreteszem, hogy megdermedjen rajta a máz. A maradék csokival bevonom a tortát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése