Egy-két éve karácsonyra bon-bont szoktunk készíteni, ami ajándéknak is jó, illetve helyettesíti a bolti szaloncukrot. Ez volt az idei választék:
Zserbó golyó
Hozzávalók
- 15 dkg dió
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 1 tk vanília aroma
- fahéj
- 2-3 ek cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
- 1-2 ek a barack áztatóvízéből
Elkészítés
15 dkg aszalt barackot kissé összevágok, majd annyi forróvízbe áztatom 15 percre, ami ellepi. A maradék barackot apróra vágom és szintén beáztatom. (Így a barack egy kicsit visszapuhul.) Egy késes robotgépbe szórom a diót és ledarálom. Belerakom a 15 dkg barackot, vanília aromát, fahéjat, majd pépesre dolgozom. Én rakok hozzá egy kis édesítőt, de ez ízlés kérdése. A jól formázható állaghoz nekem 2 ek áztatóvíz is kellett. A végén belekeverem a masszába az apróra vágott és lecsöpögtetett barackot, majd golyókat formálok belőle.
Csokis kukoricapehely
Hozzávalók
- egy-két csokimikulás
- kukoricapehely
- rumaroma
Elkészítés
Ennél a "receptnél" nem tudok arányokat írni. Mikróban felolvasztom a csokimikulásokat. (1-2 percet vesz igénybe, de fél percenként meg szoktam nézni és megkeverem, nehogy odaégjen.) Rumaromát adok hozzá, majd annyi kukoricapelyhet, amennyit felvesz. Kiskanállal halmokat rakok a bon-bonos papírokra és hagyom megdermedni.
Kókusz bon-bon
A recept alapja innen származik.
Hozzávalók
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg tejcsokoládé
- 1 ek kakaópor
Elkészítés
A kókuszreszeléket késes robotgépbe teszem és pépesre őrlöm. Ez a művelet elég sok időt vesz igénybe. Egy idő után a kókusz el kezd felragadni az edény falára. Ezt szépen visszakotrom, majd újraindítom a darálást. Nekem nem sikerült teljesen folyósra darálni, mint a mogyorót, de azért szép pépes lett. Megolvasztom a csokit és az aprítóba öntöm a kakaóporral együtt. Alaposan összekeverem, majd szilikon bon-bonos formába töltöm a masszát. Ezt követően hűvös helyen megdermesztem.
Sportszelet
Hozzávalók
Massza:
- 50 dkg darált keksz
- 25 dkg margarin
- 15 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
- 3 ek kakaópor
- 2 dl tej
- 10 dkg csokoládé
- 1 ek rumaroma
Máz:
- 5 dkg kókuszzsír
- 1 ek kakaópor
- 2,5 dkg cukornak megfelelő édesítő
Elkészítés
Massza
A margarint a tejjel kis lángon felolvasztom. A tűzről levéve belekeverem a kakaóport, az édesítőt és a rumaromát. Hozzáöntöm a darál kekszhez. Mikróban felolvasztom a csokit, majd ezt is a masszához keverem. Egy sütőpapíros tálcára borítom a keveréket és elsimítom.
Máz:
A kókuszzsírt felolvasztom és belekeverem a kakaóport és az édesítőt.
Összeállítás:
A massza tetejére kenem a mázat és hagyom teljesen megdermedni. Mikor már teljesen szilárd, megfordítom és lehúzom a sütőpapírt. Az eredeti sportszeletnek megfelelően erre a felére is mázat kenek és felszeletem. Ilyenkor még könnyű elvágni és nem fog törni a máz. Utána hagyom megszilárdulni.
Összeállítás:
A massza tetejére kenem a mázat és hagyom teljesen megdermedni. Mikor már teljesen szilárd, megfordítom és lehúzom a sütőpapírt. Az eredeti sportszeletnek megfelelően erre a felére is mázat kenek és felszeletem. Ilyenkor még könnyű elvágni és nem fog törni a máz. Utána hagyom megszilárdulni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése