Nálunk is készül minden karácsonykor mézeskalács. Én begyúrom a tésztát, a gyerekek pedig kiélik kreativitásukat. Ezt a receptet az antalvali.com oldalon találtam. Pár recepttel már kísérleteztem, de egy ideje ezt használom. Idén töltött verzió is készült a párom kérésére.
Hozzávalók
- 25 dkg Kilófaló alapliszt (készült már teljes kiőrlésű tönkölyből is)
- 1 csipet szódabikarbóna
- 0,5 csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 10 dkg vaj
- 3-4 ek méz
- 1 tojás
- díszítéshez 1 tojás, magok (szezám-, len-, napraforgómag pl.)
- töltött verzióhoz sütésálló lekvár
Elkészítés
Robotgéppel a vajat kihabosítom a mézzel, majd belekeverem a tojást. A lisztet, szódabikarbónát és a fűszert összekeverem, majd a masszához adom és összegyúrom. Nem kell előző éjszaka elkészíteni, de fél óra pihentetés jót tesz neki.
Most jön a gyerekek munkája. Átgyúrom a tésztát, majd odaadom a gyerkőcöknek. Ők nyújtják és szaggatják. Egy felvert tojással lekenik és magokkal (szezám-, len-, napraforgómag pl.) feldíszítik.
A töltött verzióhoz gombócot készítek a tésztából, amit a tenyeremben kilapítok. Ráteszem a közepére a sütésálló lekvárkockát. Majd óvatosan bebugyolálom a tésztával, mint a lekváros vagy szilvás gombócnál.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 5 percig sütöm. Nem szabad túlsütni, mert akkor nagyon kiszárad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése