2015. január 28., szerda

Egészséges mézeskalács

Nálunk is készül minden karácsonykor mézeskalács. Én begyúrom a tésztát, a gyerekek pedig kiélik kreativitásukat. Ezt a receptet az antalvali.com oldalon találtam. Pár recepttel már kísérleteztem, de egy ideje ezt használom. Idén töltött verzió is készült a párom kérésére. 



Hozzávalók
  • 25 dkg Kilófaló alapliszt (készült már teljes kiőrlésű tönkölyből is)
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 0,5 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 10 dkg vaj
  • 3-4 ek méz
  • 1 tojás
  • díszítéshez 1 tojás, magok (szezám-, len-, napraforgómag pl.) 
  • töltött verzióhoz sütésálló lekvár

Elkészítés

Robotgéppel a vajat kihabosítom a mézzel, majd belekeverem a tojást. A lisztet, szódabikarbónát és a fűszert összekeverem, majd a masszához adom és összegyúrom. Nem kell előző éjszaka elkészíteni, de fél óra pihentetés jót tesz neki.
Most jön a gyerekek munkája.  Átgyúrom a tésztát, majd odaadom a gyerkőcöknek. Ők nyújtják és szaggatják. Egy felvert tojással lekenik és magokkal (szezám-, len-, napraforgómag pl.) feldíszítik.

A töltött verzióhoz gombócot készítek a tésztából, amit a tenyeremben kilapítok. Ráteszem a közepére a sütésálló lekvárkockát. Majd óvatosan bebugyolálom a tésztával, mint a lekváros vagy szilvás gombócnál.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 5 percig sütöm. Nem szabad túlsütni, mert akkor nagyon kiszárad.

  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése