Mint tőlem már megszokhattátok szívesen indulok a Blogkóstoló nevű játékon. A jelenlegi forduló házigazdája hogymegtudjuknézni. A sorsolás során Tortafüggő Mariszt kaptam. Egyszer már volt szerencsém tőle választani. Most pont születésnapra készültünk, úgyhogy kapóra jött az alábbi.
Hozzávalók
- 2 db tojás
- 14 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
- 1 tk vaníliaaroma
- kb. 1 dl tej
- 8 g szódabikarbóna
- 30 dkg zabpehelyliszt (darált zabpehely)
Palacsinta (9 db):
- 20 dkg zabpehelyliszt (darált zabpehely)
- 1 tojás
- 2,5 dl tej
- buborékos ásványvíz
- kakaópor
- édesítő (nálam Dia-Wellness Cukorhelyettesítő 1:4)
Csokis krém:
- 6 dl tej
- 1 dl kávé
- 7,5 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
- 1 tk rumaroma
- 1 cs. csokipuding
- 1 tk kukoricakeményítő
Vaníliás krém:
- 6 tojássárgája (másik tortámból maradt. A tojássárgája és a keményítő helyett 1 cs. vaníliapuding is jó)
- 2,5 dkg kukoricakeményítő
- 6 dl tej
- 1 tk vaníliaaroma
- 7,5 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
Gyümölcsös krém:
- 0,5 kg magozott meggy (nekem csak egy kis üveg meggyem volt, így kiegészítettem egy kis üveg cseresznyével)
- 6 dl meggylé (ha kevesebb a gyümölcs leve, akkor vízzel kell kiegészíteni)
- 7,5 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
- 1 cs vaníliapuding
- 1 tk keményítő
Elkészítés
Babapiskóta
A lisztet elkeverem a szódabikarbónával. A tojásokat az édesítővel kihabosítom, beleteszem a vaníliaaromát, a liszt felét és a tejet. Robotgéppel összekeverem. Hűtőbe teszem 4-5 órára. A hűtőből kivett tésztához hozzákeverem a maradék lisztet. Szilikon sütőlapon folpackkal letakarva vékonyra nyújtom. Lehet szaggatni, akinek van babapiskóta formájú szaggatója. Mivel nekem nincs, egy műanyag hablapáttal (nehogy elvágjam a szilikon lapot) keskeny téglalapokra vágtam a tésztát. 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt megsütjük.
Palacsinta
A lisztet a tojással és tejjel elkeverem, majd ásványvíz hozzáadásával érem el a sütéshez megfelelő hígítást, majd palacsinta sütőben kisütöm. Ásványvizet a még sütésre váró tésztához is adagolok időnként, mert a zabpehely miatt besűrűsödik az állásban a tészta. Kicsit vastagabbak lesznek a palacsinták, mint a fehérlisztes változat. A kisült palacsintákat megtöltöm a kakaó és édesítő keverékkel, majd felterem.
Összeállítás és csokis krém
5 dl tejet, a kávét, édesítőt és a rumaromát összekeverem és egy kicsit meglangyosítom. A négyzet alakú csatos tortaformám alját kirakom a keverékbe mártott babapiskótákkal.
1 dl tejben elkeverem a pudingport és a kemyénítőt. A visszamaradt kávés tejet felforralom. Hozzáöntöm a pudingos keveréket, majd sűrűsödésig főzöm. Forrón a babapiskótás rétegre öntöm.
A betöltött palacsintákat a puding tetejére rakom szorosan egymás mellé.
Vaníliás krém
4 dl tejet felforralok. A tojássárgákat, a keményítőt és a maradék tejet összekeverem. Folyamatos kézi habverős keverés mellett hozzáöntöm a tojáshoz a forró tejet, majd az egészet visszaborítom a lábasba és folyamatos keverés mellett besűrítem. Hozzáadom a vaníliaaromát és az édesítőt, majd a palacsinták tetejére öntöm.
Rétegezés és gyümölcsös krém
A vaníliás krém tetejére rakom a gyümölcsöt.
5 dl gyümölcslét felforralok. 1 dl meggylében elkeverem a pudingport és a keményítőt. A keveréket a forró gyümölcsléhez öntöm, majd besűrítem. Belekeverem az édesítőt és a gyümölcs tetejére öntöm.
Kihűtöm és tálalásig hűtőben tartom.
Nagy ízlett és tetszett mindenkinek ez a mutatós torta. Marisz, köszönöm szépen a receptet.
Timi, nagyon örülök a választásodnak, annak meg különösen, hogy a babapiskótát is magad sütötted hozzá!
VálaszTörlésNekem is ötletet adtál a zabpehelylisztes palacsintához, feltétlenül ki fogom próbálni!
a cukormentes változatot ügyesen összehoztad. Gratulálok hozzá!