2015. február 26., csütörtök

Csodapalacsinta-torta - Blogkóstoló 21.

Mint tőlem már megszokhattátok szívesen indulok a Blogkóstoló nevű játékon. A jelenlegi forduló házigazdája hogymegtudjuknézni. A sorsolás során Tortafüggő Mariszt kaptam. Egyszer már volt szerencsém tőle választani. Most pont születésnapra készültünk, úgyhogy kapóra jött az alábbi.



Hozzávalók
Babapiskóta: (Torta Természetesen receptje alapján)
  • 2 db tojás
  • 14 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
  • 1 tk vaníliaaroma
  • kb. 1 dl tej
  • 8 g szódabikarbóna
  • 30 dkg zabpehelyliszt (darált zabpehely)

Palacsinta (9 db):
  • 20 dkg zabpehelyliszt (darált zabpehely)
  • 1 tojás
  • 2,5 dl tej
  • buborékos ásványvíz
  • kakaópor
  • édesítő (nálam Dia-Wellness Cukorhelyettesítő 1:4)

Csokis krém:
  • 6 dl tej
  • 1 dl kávé
  • 7,5 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
  • 1 tk rumaroma
  • 1 cs. csokipuding
  • 1 tk kukoricakeményítő

Vaníliás krém:
  • 6 tojássárgája (másik tortámból maradt. A tojássárgája és a keményítő helyett 1 cs. vaníliapuding is jó)
  • 2,5 dkg kukoricakeményítő
  • 6 dl tej
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 7,5 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)

Gyümölcsös krém:
  • 0,5 kg magozott meggy (nekem csak egy kis üveg meggyem volt, így kiegészítettem egy kis üveg cseresznyével)
  • 6 dl meggylé (ha kevesebb a gyümölcs leve, akkor vízzel kell kiegészíteni)
  • 7,5 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
  • 1 cs vaníliapuding
  • 1 tk keményítő


Elkészítés
Babapiskóta
A lisztet elkeverem a szódabikarbónával. A tojásokat az édesítővel kihabosítom, beleteszem a vaníliaaromát, a liszt felét és a tejet. Robotgéppel összekeverem. Hűtőbe teszem 4-5 órára. A hűtőből kivett tésztához hozzákeverem a maradék lisztet. Szilikon sütőlapon folpackkal letakarva vékonyra nyújtom. Lehet szaggatni, akinek van babapiskóta formájú szaggatója. Mivel nekem nincs, egy műanyag hablapáttal (nehogy elvágjam a szilikon lapot) keskeny téglalapokra vágtam a tésztát. 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt megsütjük.

Palacsinta
A lisztet a tojással és tejjel elkeverem, majd ásványvíz hozzáadásával érem el a sütéshez megfelelő hígítást, majd palacsinta sütőben kisütöm. Ásványvizet a még sütésre váró tésztához is adagolok időnként, mert a zabpehely miatt besűrűsödik az állásban a tészta. Kicsit vastagabbak lesznek a palacsinták, mint a fehérlisztes változat. A kisült palacsintákat megtöltöm a kakaó és édesítő keverékkel, majd felterem.

Összeállítás és csokis krém
5 dl tejet, a kávét, édesítőt és a rumaromát összekeverem és egy kicsit meglangyosítom. A négyzet alakú csatos tortaformám alját kirakom a keverékbe mártott babapiskótákkal.
1 dl tejben elkeverem a pudingport és a kemyénítőt. A visszamaradt kávés tejet felforralom. Hozzáöntöm a pudingos keveréket, majd sűrűsödésig főzöm. Forrón a babapiskótás rétegre öntöm.
A betöltött palacsintákat a puding tetejére rakom szorosan egymás mellé.

Vaníliás krém
4 dl tejet felforralok. A tojássárgákat, a keményítőt és a maradék tejet összekeverem. Folyamatos kézi habverős keverés mellett hozzáöntöm a tojáshoz a forró tejet, majd az egészet visszaborítom a lábasba és folyamatos keverés mellett besűrítem. Hozzáadom a vaníliaaromát és az édesítőt, majd a palacsinták tetejére öntöm.

Rétegezés és gyümölcsös krém
A vaníliás krém tetejére rakom a gyümölcsöt.
5 dl gyümölcslét felforralok. 1 dl meggylében elkeverem a pudingport és a keményítőt. A keveréket a forró gyümölcsléhez öntöm, majd besűrítem. Belekeverem az édesítőt és a gyümölcs tetejére öntöm.

Kihűtöm és tálalásig hűtőben tartom.

Nagy ízlett és tetszett mindenkinek ez a mutatós torta. Marisz, köszönöm szépen a receptet.

1 megjegyzés:

  1. Timi, nagyon örülök a választásodnak, annak meg különösen, hogy a babapiskótát is magad sütötted hozzá!
    Nekem is ötletet adtál a zabpehelylisztes palacsintához, feltétlenül ki fogom próbálni!
    a cukormentes változatot ügyesen összehoztad. Gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés