Elég jó volt a nyári alma termésünk, így annak felhasználásával készült ez a finom süti. Nálam Horváth Ilona szakácskönyve az alapmű. Az eredeti recept ebben található.
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg ch-csökkentett liszt (nálam Kilófaló alapliszt),
- 15 dkg margarin,
- 3 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony),
- 1 egész tojás,
- 1-2 kanál tejföl,
- csipetnyi só
Töltelék:
- 1 marék dió,
- 1 kg alma,
- 10 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam 2,5 dkg Mardo Sweet 4 You),
- fahéj
Elkészítés
Az almákat meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Megszórom az édesítővel és a fahéjjal és félreteszem.
A margarint felkockázom, majd a tészta többi hozzávalójával gyorsan összegyúrom. Ne legyen túl kemény a tészta, de ne is ragadjon. Mivel ez a liszt több folyadékot igényel, ezért a tejföl pontos mértékét nehéz megadni. Két nem egyforma nagyságú cipóra osztom a tésztát. A nagyobbik adagot akkorára nyújtom, hogy a tepsi oldalára is jusson belőle (kibélelem a tepsit vele).
Ledarálom a diót és szétterítem a tésztán. Erre halmozom a kinyomkodott almát, majd a másik tésztát is kinyújtom. Ezzel betakarom a tölteléket. Villával megszurkálom a fölső lapot és tejjel lekenem. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig (amíg rózsaszín nem lesz a teteje) sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése