2014. október 17., péntek

Lekváros papucs

Párom szereti a szilvás fitt péksütit. Ez egy kicsit fűszeres, magos, szilvalekváros finomság. Így arra gondoltuk, hogy kikísérletezünk egy otthoni verziót. 



Hozzávalók
Tészta:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű kenyérliszt (nálam ALDI-s, ami már élesztőt is tartalmaz)
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 8 dkg magkeverék (nálam len-, szezám- és napraforgómag)
  • kb. 2,5 dl tej
  • 1/2 csomag instant élesztő
  • 1 csipet fruktóz
  • tarka bors ízlés szerint
  • egy csipet só
Töltelék:
  • lekvár (nálam most házi, édesítőszeres szilva és kajszi)
  • 1-2 tk útifű maghéj (elhagyható)

Elkészítés

1 dl tejben a fruktózzal felfuttatom az élesztőt. Összekeverem a többi hozzávalót, majd az élesztővel és a többi langyos tejjel megdagasztom. A lisztektől is függ, hogy mennyi folyadék kell a tésztába, így nem tudok pontos mennyiséget írni. 2 dl tej után (élesztős + 1 dl) érdemes már apránként adagolni. Letakarom és duplájára kelesztem a tésztát. Mikor megkelt átgyúrom és vékonyra nyújtom. Négyzeteket vágok a tésztából, melyre átlósan egy szélesebb csíkot húzok a lekvár és útifű maghéj keverékéből.



Utóbbi kicsit besűríti a lekvárt.



Hideg sütőbe teszem, hogy még keljen egy kicsit. 180 °C-on kb. 25 percig (amíg egy kis színt kap a tészta) sütöm.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése