Párom szereti a szilvás fitt péksütit. Ez egy kicsit fűszeres, magos, szilvalekváros finomság. Így arra gondoltuk, hogy kikísérletezünk egy otthoni verziót.
Hozzávalók
Tészta:
- 30 dkg teljes kiőrlésű kenyérliszt (nálam ALDI-s, ami már élesztőt is tartalmaz)
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 8 dkg magkeverék (nálam len-, szezám- és napraforgómag)
- kb. 2,5 dl tej
- 1/2 csomag instant élesztő
- 1 csipet fruktóz
- tarka bors ízlés szerint
- egy csipet só
Töltelék:
- lekvár (nálam most házi, édesítőszeres szilva és kajszi)
- 1-2 tk útifű maghéj (elhagyható)
Elkészítés
1 dl tejben a fruktózzal felfuttatom az élesztőt. Összekeverem a többi hozzávalót, majd az élesztővel és a többi langyos tejjel megdagasztom. A lisztektől is függ, hogy mennyi folyadék kell a tésztába, így nem tudok pontos mennyiséget írni. 2 dl tej után (élesztős + 1 dl) érdemes már apránként adagolni. Letakarom és duplájára kelesztem a tésztát. Mikor megkelt átgyúrom és vékonyra nyújtom. Négyzeteket vágok a tésztából, melyre átlósan egy szélesebb csíkot húzok a lekvár és útifű maghéj keverékéből.
Utóbbi kicsit besűríti a lekvárt.
Hideg sütőbe teszem, hogy még keljen egy kicsit. 180 °C-on kb. 25 percig (amíg egy kis színt kap a tészta) sütöm.
Utóbbi kicsit besűríti a lekvárt.
Hideg sütőbe teszem, hogy még keljen egy kicsit. 180 °C-on kb. 25 percig (amíg egy kis színt kap a tészta) sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése